ژئوتکستایل یا به اصطلاح عام نمد صنعتی، صفحه‌ای نفوذپذیر از انواع محصولات ژئوسنتتیک است که ظاهری شبیه به موکت (نازک) دارد.

پارچه‌های ژئوتکستایل  از الیاف پلی استر و پلی پروپیلن تولید می شوند و به صورت بافته شده (Woven) و بافته نشده (Nonwoven) در بازار عرضه می گردند.

این الیاف برای اولین بار در دهه 1950 مورد استفاده قرار گرفتند و اصطلاح ژئوتکستایل در سال 1970 در کنفرانس مهندسی پاریس ابداع شد.

این محصول، در مجاورت با خاک دارای قابلیت جداسازی، فیلتراسیون، استحکام بخشی و حفاظت است و معمولاً با روش هایی نظیر سوزن زنی، حرارتی و یا شیمیایی تولید می‌شوند و دارای ساختاری نمد مانند و بی بافت هستند.

ژئوتکستایل ها سریع نصب میشوند، وزن کمی دارند و در عین حال دارای مقاومت بالایی هستند، ارزان هستند و طول عمر بالایی دارند و از همه مهم تر به محیط زیست آسیب نمی‌زنند. این الیاف در پروژه‌های عمرانی جهت مسطح سازی و استحکام بخشی کاربرد گسترده ای دارد.

ساختار نفوذ پذیر و متخلخل ژئوتکستایل سبب شده این محصول دارای خواصی همچون موئینگی، جذب بالای آب، تحمل فشار و ضربه، و حتی جذب قیر باشد.

ژئوتکستایل یا نمد صنعتی به صورت رول هایی در رنگ و گرماژهای مختلف تولید می‌شود و به صورت کیلویی و یا متری (منظور همان مترمربع) به فروش می رسد.

ژئوتکستایل به سبب جنس “پلیمری” آن در خاک تجزیه نمی شود و تا سالیان سال، باعث زهکشی آب، استحکام بخشی به مصالح و محافظت از عایق های رطوبتی مثل ورق ژئوممبران می‌شود.

انواع ژئوتکستایل در گرماژ و رنگ مختلف از جنس پلی استر و پلی پروپیلن
جهت استفاده در جاده سازی و مصارف ژئوسنتتیک، زیرسازی تقویت و بسته بندی خاک و زهکشی با کیفیت

درجه ۱
محصول ایران جهت صادرات به کشورهای CIS

حفاظت:

یکی از کاربردهای اصلی ژئوتکستایل، استفاده به عنوان لایه محافظ عایق های رطوبتی همچون ژئوممبران برای ساخت استخر پلیمری ژئوممبران است.

به این صورت که ژئوتکستایل، قبل از ژئوممبران روی بستر خاک پهن میشود و از آن در برابر آسیب‌های احتمالی محافظت میکند.

این عملکرد به خصوص در مناطق کوهستانی و یا استخرهایی با عمق زیاد استفاده گسترده ای دارد و یکی از دلایل آن قیمت مناسب و نصب سریع به نسبت روش های جایگزین است.


خاصیت جداسازی در بستر جاده ها:

یکی از علل تخریب  جاده ها، وجود سنگ‌های ریز و درشت در بستر جاده در هنگام ساخت است که با مرور زمان و دلایلی همچون وزن ترافیکی جاده و همچنین ارتعاشات، به‌مرور موجب تخریب لایه بالایی جاده می‌گردد.

این تخریب هزینه‌های مالی و حتی ممکن است تهدید جانی نیز در پی داشته باشد.

از ژئوتکستایل جهت جدا سازی لایه‌های بستر جاده‌ها در هنگام ساخت استفاده می‌شود.

ژئوتکستایل دو نوع مختلف خاک را به نحوی جدا می‌کند که کارایی هر بافت به‌صورت مجزا حفظ شده و باعث تخریب یکدیگر نشوند.

 
فیلتراسیون:

ژئوتکستایل دارای قابلیت عبور انتخابی آب و محافظت از ورود ریزدانه‌های بالادست به داخل حفره‌های زهکش را دارد و می‌تواند جایگزین فیلترهای متداول در زهکشی شود.

می توان از یک لایه ژئو تکستایل نفوذپذیر میان دو لایه از خاک با دانه های درشت و ریز استفاده کرد و از نفوذ دانه های ریز به لایه درشت تر جلوگیری نمود.

از مهمترین کاربردهای این خاصیت می توان در ساخت سدهای خاکی اشاره کرد.

 
خاصیت زهکشی:

آب های نفوذی به ژئوتکستایل می توانند به راحتی جریان پیدا کرده و به سمت نقاط خروجی تعبیه شده هدایت شوند و این امر استفاده از ژئوتکستایل را برای لندفیل‌ها و محل های دفن زباله، پشت دیوار حائل، دیواره تونل‌ها و زیر خاکریز جاده‌ها میسر می سازد.

کنترل فرسایش خاک:

یکی از کاربردهای اصلی ژئوتکستایل زهکشی، پایدارسازی و جلوگیری از فرسایش اسکله ها و سواحل است.

این محصول در کنترل دائمی فرسایش مثل زهکشی زیر زمینی عمل کرده و مانع از تخریب بتن آرمه توسط ضربات موج میشود.

معمولا اسکله ها در مجاورت با آب واکنش نشان داده و دچار خوردگی و فرسایش می شوند و به همین دلیل، استفاده از بهترین متریال می تواند هزینه های تعمیر را در آینده کاهش دهد.

یکی از این متریال ها ژئوتکستایل است که در ساخت اسکله ها، به خصوص در ستون های منتهی به دریا بسیار مفید خواهد بود زیرا که از نفوذ آب به سازه جلوگیری کرده و میزان فرسایش را در بلند مدت به حداقل می رساند.

معمولا سواحل به دلیل وجود نیروی امواج دریا و جزر و مد در معرض خطر فرسایش و تخریب قرار دارند.

 با استفاده از روش های گوناگونی نظیر فوندانسیون زیر سازی های لازم جهت رفع این خطر انجام می شود.

در صورت تخریب، هزینه های ترمیم بسیار زیاد خواهد بود.

از ژئوتکستایل به عنوان لایه محافظ برای ساخت موج شکن های مجاور سواحل نیز استفاده میشود، ژئوتکستایل از تخریب موج شکن جلوگیری کرده و سبب کاهش هزینه های نگهداری در آینده می شود.

همچنین در ساخت آب شکن در بستر سواحل دریا یا رودخانه ها، استفاده از کیسه هایی که از جنس ژئوتکستایل باشد، سبب محافظت و همچنین فیلتراسیون خواهد شد.

کاربردهای ژئوتکستایل:

  • نقش جدا سازی در جاده / روکش جاده / زیر سازی جاده
  • زیر سازی خط آهن / ثبات و تحکیم خطوط آهن
  • سد سازی / مقاوم سازی / فیلتر در سدهای خاکی
  • کنترل فرسایش
  • دیواره های محافظ
  • زهکشی آب
  • زهکشی زیر خیابان، زهکشی زیر زمینی، پشت دیوار حائل، ستون ها و سطوح عمودی
  • عایق ضد علف ( در زیر سازی خیابان ها از نمد به عنوان زهکش استفاده میشود که این کار مانع از رشد علف در زیر آسفالت نیز میگردد )
  • حفاظت ژئوممبران ( عایق زیر ممبران )
  • سیستم های محافظت و زهکشی زیر چمن مصنوعی
  • لاینینگ و ایزولاسیون تونل ها
  • استحصال زمین های باتلاقی
  • فیلتر در کانال های آبیاری
  • حفاظت سواحل رودخانه و دریاها
  • مخازن ذخیره آب و مواد شیمیایی
  • تحکیم بستر خاکریزها و شیب های مصنوعی
  • احداث باند فرودگاه

با توجه به رشته‌های در هم تنیده در ساختار ژئوتکستایل(هر دو نوع ژئوتکستایل)، آب می‌تواند در هر دو جهت حرکت کند. بستگی به میزان متخلخل بودن و نفوذپذیری مواد، ژئوتکستایل‌ها می‌توانند جریان جانبی آب زهکشی را افزایش دهند. ژئوتکستایل‌ها در هر دو کاربرد عمودی و افقی استفاده می‌شوند.
پارچه‌های ژئوتکستایل  به دلیل بهبود عملکرد عملیات زهکشی و فیلتراسیون و کمک به کنترل فرسایش زمین در ساخت و سازهای مدرن کاربرد گسترده‌ای دارند و برای انواع پروژه‌ها مناسب می‌باشند. باید مدنظر داشته باشید که برای کاربرد مورد نظر شما کدام نوع ژئوتکستایل مناسب است.